Call me back

Ergonomische bureaustoelen

Ergonomische bureaustoelen

Een goede bureaustoel en gezonde zithouding zijn van groot belang voor het persoonlijk welzijn van u en uw medewerkers. De fabel dat iedere bureaustoel prima voldoet als u hem goed afstelt is in veel gevallen dan ook niet waar. In dit artikel gaan we verder in op ergonomische bureaustoelen en gerelateerde onderwerpen zoals de voordelen, eisen aan een ergonomische bureaustoel en tips hoe u zelf een gezonde werkomgeving creëert.

 

Wat is ergonomie?

Ergonomie is geen nieuw begrip, maar wel zeer actueel. De toename van zittend (computer)werk in combinatie met een stijging van klachten zoals KANS en rugpijn vereisen een nieuwe visie op welzijn binnen de werkomgeving. Ergonomisch werken is hier het sleutelbegrip en houdt in dat de werkomgeving aangepast is aan de lichamelijke eigenschappen van een persoon en veilig, gezond en efficiënt is ingericht. Denk hierbij aan een bureau of werkbank die op de juiste hoogte is ingesteld en natuurlijk ergonomische bureaustoelen die het lichaam op de juiste plek ondersteunen.

Een goede zithouding is binnen de werkomgeving essentieel voor het goed functioneren. Het is algemeen bekend dat een slechte zithouding leidt tot rug- en nekklachten, wat vaak resulteert in een lagere productiviteit en een hoger ziekteverzuim. Een gezonde en ergonomisch verantwoorde werkomgeving is dan ook in het voordeel van zowel werknemers als de werkgever.

 

De voordelen van een ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel biedt diverse voordelen ten opzichte van de standaard bureaustoel. Onderstaand een overzicht van de belangrijkste voordelen:

Een ergonomische bureaustoel:

         - Ondersteunt de bewegingen die het lichaam maakt
         - Activeert het lichaam zodat spieren minder belast worden en de doorbloeding en zithouding optimaal blijft
         - Zorgt voor een betere lichaamshouding waardoor u comfortabeler zit
         - Verkleint de kans op rug- en nekklachten
         - Verbetert arbeidsprestaties doordat u zich fitter voelt en niet afgeleid wordt door fysieke ongemakken

 

Waar moet een ergonomische stoel aan voldoen?

Het belangrijkste aan een ergonomische stoel is dat deze uw lichaam stimuleert om te bewegen. Ons lichaam is niet gemaakt om te zitten en voor langere tijd een statische houding aan te nemen. Toch vraagt de toename aan kantoorwerk dit wel van ons lichaam. Het kiezen van een bureaustoel die zich aanpast aan de zithouding en op verschillende vlakken instelbaar is, is dan ook belangrijk.

Volgens de NPR 1813 richtlijn moet een ergonomische bureaustoel aan de volgende eisen voldoen:

      - De zithoogte is verstelbaar van 41 tot 55 cm
      - De zitting is vlak, minimaal 40 cm breed en 44 cm diep. Ook heeft deze een verstelbare hellingshoek van -7 tot 3 graden en is deze vast te zitten op een hoek van -3    graden
      - De voor- en achterzijde van de zitting en de boven- en onderzijde van de rugleuning zijn afgerond
      - De zitdiepte is verstelbaar van 38 tot 48 cm
      - De voorzijde van de rugleuning is vloeiend, zonder knikken of hoeken en met een horizontale straal van 40 cm of meer
      - De breedte van de rugleuning is minimaal 36 en maximaal 46 cm, de lengte bedraagt minimaal 37 cm
      - De lendensteun is verstelbaar in hoogte. Zo moet het middelpunt van de steun tenminste verstelbaar zijn tussen 17 en 23 cm boven de zitting
      - De armsteun heeft een verstelbare hoogte van 20 tot 30 cm en is minimaal 5 cm breed en 20 cm lang
      - De afstand tussen de armsteunen is instelbaar tussen de 36 en 51 cm
      - De afstand van de voorzijde van de armsteun tot de voorzijde van de zitting is minimaal 20 cm
      - Het onderstel heeft 5 zwenkwielen en is draaibaar
      - De afstand tussen de draaias en de vloer is minimaal 2 cm
      - De stoel is veilig en stabiel en heeft geen scherpe of uitstekende delen

Naast de NPR (Nederlands) zijn er ook NEN (Europees) richtlijnen die aangeven dat een bureaustoel over de juiste ergonomische eigenschappen bezit. Meer weten? Lees dan meer over de NEN-EN 1835 en NPR 1813 keurmerken.

 

De soorten ergonomische bureaustoelen

Bij het kiezen van een ergonomische bureaustoel zijn er diverse typen stoelen met elk hun eigen kenmerken. Onderstaand een kort overzicht van de belangrijkste typen.


Bureaustoelen met een synchroon mechaniek

Bij een bureaustoel met een synchroon mechaniek is de zitting van de stoel afgestemd op de beweging van de rug. Bij dit systeem kantelt de rugleuning naar achteren, terwijl de zitting mee kantelt. Hierdoor krijgt de rug extra steun, maar heeft u niet het geval dat u achterover valt. Het synchroonmechaniek is instelbaar op lichaamsgewicht, waardoor u zelf de juiste tegendruk kunt bepalen. Zo zorgt een bureaustoel met synchroon mechaniek dat uw lichaam in elke positie optimaal ondersteund wordt.


Bureaustoelen met een balanced movement mechanism

Een bureaustoel met een balanced movement mechanisme brengt uw hele lichaam in beweging en gaat dus nog een stapje verder dan een synchroon mechaniek. Bij dit type stoel begint de beweging vanuit de voeten, waardoor de bloedsomloop wordt bevorderd en het lichaam in een betere positie blijft. De beweging is vergelijkbaar met die van een schommelstoel, waarbij de rugleuning en zitting in een vaste hoek ten opzichte van elkaar blijven. Een voordeel van deze ergonomische bureaustoelen is dat beweging wordt gestimuleerd en een dynamische zithouding wordt gecreëerd. Onze sitlife bureaustoelen beschikken allen over een balanced movement mechanism.

 

Bureaustoelen met een pendelmechaniek

Een bureaustoel met pendelmechaniek geeft uw rug als het ware een constante massage, zelfs als u stil zit. Door de pendelmechaniek zit de zitting van de stoel helemaal los en beweegt deze alle kanten op. Hierdoor stimuleert de stoel continu kleine bewegingen, wat een positief effect op de wervelkolom heeft en rugklachten vermindert. Ondanks de beweeglijke zitting geeft deze stoel juist meer stabiliteit en wordt deze als erg prettig ervaren. Zo zorgt een bureaustoel met pendelmechaniek altijd voor de juiste zithouding en is deze zeker bij (het voorkomen van) rugklachten een aantrekkelijke keuze. Bekijk onze Spindl bureaustoel hier.

 

Uw bureaustoel instellen

Een ergonomische bureaustoel kopen is een eerste stap op weg naar een betere zithouding. De volgende stap is het afstellen van uw bureaustoel. Onderstaand leggen we in een paar stappen uit hoe u uw bureaustoel kunt afstellen en met welke zaken u rekening moet houden.


De zithoogte van de stoel

De hoogte van de stoel moet dusdanig zijn dat het zitvlak zich ten hoogte van de knieschijven bevindt en de bovenbenen en onderbenen een hoek van 90 graden vormen. Let erop dat u tijdens het zitten geen grote druk op uw bovenbenen voelt. Zet vervolgens uw voeten plat op de vloer en zet zo nodig een voetenbankje neer.


De zitdiepte

Om de bovenbenen goed te ondersteunen moet er ongeveer een handdiepte (vier vingers breed) tussen de voorkant van de zitting en de knieholte zitten.


De rugleuning instellen

Bij het zitten heeft vooral de onderrug extra ondersteuning nodig. De onderkant van de rugleuning, ook wel lendensteun genoemd, zorgt hiervoor en ondersteunt uw bekken zodat deze niet naar achter kantelt. Let erop dat de rugleuning niet over uw schouders loopt zodat u uw armen vrij kunt bewegen. De leuning moet daarnaast in hoogte verstelbaar zijn, zodat u de hoogte kunt aanpassen aan uw eigen lengte.

Let er bij het instellen van de rugleuning ook op dat de zithoek vanaf het zitvlak en de rugleuning tussen de 95 en 105 graden moet zijn. Bij een grotere zithoek zakt u namelijk automatisch onderuit.


Juiste hoogte voor de armleuningen bepalen

Stel de armleuning zodanig in dat er een hoek van 90 graden is tussen de onderarm en de bovenarm. Zo rusten uw armen op de leuning en voorkomt u verkrampte schouders.


Mobiliteit van de stoel

Kies een stoel met wielen die geschikt zijn voor de ondergrond van uw werkplek. Bij een harde vloer zijn zachte wielen het beste, terwijl bij een zachte ondergrond hardere wielen juist zorgen dat u mobiel blijft. Het doel is dat u kunt verplaatsen met zo min mogelijk belasting van uw rug.

 


Tips voor een gezonde werkhouding

Een ergonomische bureaustoel is belangrijk voor een goede zithouding, maar er zijn meer zaken waarop u kunt letten om een gezondere werkomgeving te creëren. Daarom onderstaand nog 5 tips voor een gezonde werkhouding:

         - Wissel regelmatig van houding
         - Stel uw bureau op de juiste hoogte af
         - Zorg er ook voor dat andere onderdelen van uw werkplek zoals uw beeldscherm op de juiste hoogte zijn afgesteld
         - Blijf in beweging door regelmatig even te lopen.
         - Doe rek- en strekoefeningen om stramme spieren te voorkomen. Onderstaand enkele oefeningen doe u achter het bureau kunt doen.

 

 Verminder nek- en rugklachten door regelmatig oefeningen te doen achter uw bureau


Meer weten over ergonomisch werken?

Wilt u meer weten over ergonomisch werken of advies bij het kiezen van een ergonomische bureaustoel? Neem dan vrijblijvend contact op met Van Dooren Kantoormeubelen voor een deskundig advies en neem een kijkje in ons uitgebreide assortiment ergonomische bureaustoelen.

 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.