Call me back

Ergonomische bureaus

Ergonomische bureaus

Ergonomisch werken draagt bij aan meer vitaliteit en een betere gezondheid. Het goed inrichten van uw werkplek is hiervoor een voorwaarde en bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder het ergonomisch bureau. Maar welke soorten ergonomische bureaus zijn er eigenlijk, wat zijn de voordelen en hoe kunt u uw bureau optimaal instellen? In dit artikel leest u de belangrijkste informatie rondom ergonomische bureaus.


Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken draait om het veilig en efficiënt inrichten van een werkplek met als doel de vitaliteit en gezondheid van werknemers te verbeteren. In praktijk betekent dit dat gebruiksvoorwerpen, machines en taken zo zijn ontworpen dat ze de veiligheid, de gezondheid, het comfort en de efficiëntie van mensen bevorderen. Bij een ergonomisch bureau houdt dit bijvoorbeeld in dat hij in hoogte verstelbaar is of u zelfs staand kunt werken. De bedoeling is dat een ergonomisch ingerichte werkplek bijdraagt aan productievere en gezondere werknemers en bovendien de kans op RSI of KANS klachten verkleint.

 

Welke soorten ergonomische bureaus zijn er?

Bij het kiezen van een ergonomisch bureau zijn er verschillende types. Logisch, want ieder individu heeft zijn eigen voorkeuren en fysieke eigenschappen. Wat werkt voor de ene persoon, hoeft dus niet te werken voor de ander. Belangrijk dus om hier goed op te letten of u te laten adviseren bij het aanschaffen van een nieuw bureau. Onderstaand lichten we de verschillende typen ergonomische bureaus toe.


Instelbare bureaus

Dit is de meest basic versie binnen het ergonomische segment en biedt de mogelijkheid om het bureau in te stellen op de gewenste hoogte. Kenmerkend is dat het bureau weliswaar is in te stellen, maar dat het niet dusdanig eenvoudig is dat u dit in een handomdraai aanpast.

 


In hoogte verstelbare bureaus

Een stap verder gaan de in hoogte verstelbare bureaus. Bij dit type bureau kan het tafelblad eenvoudig op de gewenste hoogte ingesteld worden door te draaien aan een slinger of bij een elektrische variant door een druk op de knop. Dit bureau maakt binnen steeds meer kantoren een vast onderdeel uit van het kantoormeubilair en biedt als voordeel dat hij zeer eenvoudig op elk gewenst moment is te verstellen. Zeker bij flexwerk plekken wel zo handig.

 


Zit/ sta bureaus

Een zit/ sta werkplek is een perfect hulpmiddel om een ergonomische werkhouding te creëren. Met dit type bureau kunt u de hoogte eenvoudig instellen en zittend en staand werken afwisselen. Ideaal voor medewerkers die veel en langdurig in dezelfde houding werken en daarnaast een manier om de kans op typische kantoorklachten zoals RSI, KANS en concentratieverlies te verkleinen.

 


Volledig dynamische werkplekken

Dynamische werkplekken zijn het optimale voorbeeld van een ergonomisch bureau. Een dynamische werkplek is zodanig ingericht dat deze beweging en daarmee doorbloeding stimuleert. Voorbeelden van dit type werkplek zijn bureaus in combinatie met een hometrainer of loopband. Doordat dynamische werkplekken uitnodigen tot beweging verbeteren deze de concentratie, productiviteit en verminderen ze de kans op RSI en KANS klachten. Neem met ons contact op voor meer informatie.

Tip: zeker weten dat een bureau ergonomisch verantwoord is? Bekijk dan of deze aan de NEN 2249 of NPR 1813 normen voldoet.

 

Wat zijn de voordelen van een ergonomisch bureau?

Ergonomische bureaus bieden verschillende aantrekkelijke voordelen voor zowel een werknemer als de werkgever. Onderstaand de belangrijkste voordelen van ergonomisch werken op een rij:

         - Bevordert een betere zithouding
         - Een ergonomisch bureau is aan te passen aan uw wensen en bevordert zo het comfort en werkplezier
         - Eenvoudig in hoogte te verstellen
         - Minder kans op onder andere RSI en KANS klachten
         - Zit/ sta bureaus & dynamische werkplekken stimuleren beweging wat zorgt voor een betere concentratie en doorbloeding
         - Verbetert productiviteit door positieve invloed algemeen welzijn

 

Onderzoek naar effecten dynamische werkplek

Uit onderzoek blijkt dat een dynamische werkplek een positieve invloed heeft op de prestaties en het welzijn van werknemers. Zo wordt de tijd dat we zitten tijdens een achturige werkdag niet enkel met 77 minuten verminderd, maar wordt bijvoorbeeld ook de leessnelheid met 30% verbeterd. Daarnaast is het menselijk lichaam niet gemaakt om te zitten en is regelmatige beweging dus belangrijk. Onderstaand een video over de risico’s van te lang zitten. Druk op de afbeelding om de video af te spelen.

Tips voor het instellen van uw bureau

Het goed instellen van uw bureau is, ongeacht of u een normaal of ergonomisch bureau heeft, een  belangrijk onderdeel van een ergonomische werkplek. Daarom geven we onderstaand een aantal tips en eisen die van belang zijn bij het instellen van uw bureau:

          - Het bureaublad moet minimaal 120 cm breed en 80 cm diep zijn
          - Heeft het bureau een vast werkblad? Dan moet deze tussen de 74 en 76 cm hoog zijn
          - Bij verstelbare bureaus (geen zit/ sta werkplek) moet de hoogte tussen de 62 en 82 cm zijn
          - Stel de hoogte van het werkblad zodanig in dat u met afhangende schouders uw ellebogen op het werkblad kunt laten rusten
          - De hoek tussen boven- en onderbenen moet minimaal 90 graden bedragen. Het kan zijn dat een voetenbankje nodig is om een optimale wisselwerking tussen het bureau en uw bureaustoel te creëren
          - Zet het beeldscherm zodanig neer dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte zit als u loodrecht naar het scherm kijkt
          - Het werkblad moet bij voorkeur mat en lichtgekleurd zijn om reflectie zoveel mogelijk te voorkomen
          - Zet  voorwerpen die u veel gebruikt binnen handbereik

Tip: meer weten over het afstellen van uw bureaustoel? Kijk dan ook op de informatiepagina over ergonomische bureaustoelen.

 

Meer weten over ergonomisch werken?

Wilt u meer weten over ergonomisch werken of advies bij het kiezen van een ergonomisch bureau? Neem dan vrijblijvend contact op met Van Dooren Kantoormeubelen voor een deskundig advies en neem een kijkje in ons uitgebreide assortiment ergonomische bureaus. Wij dragen graag bij aan een productievere en gezondere werkomgeving voor u en uw werknemers.

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.